SEALDREAM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SEALDREAM

SANATIN SONSUZLUĞA SELAMI-DÜŞLERİNE DOKUN-AMA BÜYÜSÜ BOZULMASIN
 
AnasayfaİNTROGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ÖZGEYLANİ
Süper Modoratör
Süper Modoratör
ÖZGEYLANİ


Mesaj Sayısı : 603
Kayıt tarihi : 24/07/09
Yaş : 66
Nerden : MERSİN-TOROSLAR İLÇESİ

PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM Empty
MesajKonu: PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM   PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM EmptyCuma Tem. 24, 2009 9:12 pm

Mustafa Mutlu
Yazara ulaşmak için : mmutlu@gazetevatan.com

Yunus balığı ve sinek!

Yunus balığı bir gözü kapalı uyur.

Beğenmediğiniz sinek de saatte 8 kilometre uçar...


***


Yunus, uyurken beyninin yarım kürelerini sırayla kullanır.

Beynin sağ yarımküresi uyuduğunda, sol yarımküresi soluk alıp verme işlemini sürdürür. Sol yarım küre uyumaya başladığında, sağ yarım küre devreye girer.

Hangi gözü açıksa; bileceksiniz ki, yunusun beyninin öbür yarım küresi uykudadır.

Bu sayede uyurken bile yüzer, koca denizlerde kaybolmaz.

Beynin tamamının uyuması durumunda ise...

Ölür!


***


Biz de toplum olarak yunus balığına benzerdik...

Sol yanımız uyuduğunda sağ yanımız uyanık olurdu:

Ekonomi canlanır, işsizlik azalır, esnafın yüzü güler, kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi hatırlardık.

Sağ yanımız uyuduğunda, sol yanımız devreye girerdi:

Çalışma koşulları iyileştirilir, sosyal güvenlikte önemli adımlar atılır, demokrasi ve özgürlüklerde yol alınır, eşitlik gibi kavramlar hatırlanırdı. Bu sayede çağdaş hedeflerden kopmazdık...

Kısacası; bir o yanımız uyurdu, bir öbür yanımız...


***


Uzunca bir süredir hem sol yanımız uyuyor, hem de sağ yanımız.

Çünkü birileri bize, Arabistan’dan ithal beyin getirdi.

Bilimin yerine inancı koyduk önce.

Zamanı durdurup, saati tersten akıtmaya başladık.

2002’den itibaren her bir yılda, 8 yıl geriye gittik; 1950’li yıllara döndük!

Yıllar önce ölen dedelerimiz tekrar dünyaya gelse, bugün bu ülkeyi tanımazlar.

Çarşaflı kadınlara, cüppeli adamlara şaşkınlıkla bakarlar...

Devletin bütün kurumlarının Orta Doğu zihniyeti tarafından işgal edilmiş ve sindirilmiş olduğuna inanamazlar...

Hele hele...

Hayatları boyunca büyük bir sevgiyle bağlı oldukları o “mavi gözlü sarışın dev”e edilen küfürleri, onu hâlâ sevmeye devam edenlerin başlarına gelenleri duyunca, öldüklerine şükrederler...

Kamu ihalelerini alan sakallıları, onların siyah ciplere binen karılarını, yardım paralarıyla hanedanlık kuranları görünce de...

Geldikleri yere kaçarlar!


***


Bizi yedi yıldır yöneten ithal beynin en büyük hüneri, vücuda yani topluma giden talimatları karıştırmak oldu.

Göze, kaşa, ayağa, kasa, mideye, bağırsağa; işlevlerini unutturdular.

Hepsine yeni bir “genetik kod” yazıp; insanı, başka bir canlıya dönüştürmeye soyundular.

Bunun için, saatte sekiz kilometre hızla uçan sinekler gibi yol aldılar.

Beynimizin sağ yanına da sol yanına da narkoz verdiler.

Âlimlerin yerine ulemayı, öğretmenlerin yerine imamları koydular.

En büyük adımı da önceki gün attılar:

Eğitim sistemini toptan değiştirecek bir “organ nakli”ni gerçekleştirdiler.


***


Yunus balığı bir gözü kapalı uyur; beğenmediğiniz sinek de saatte 8 kilometre uçar.

Bizimkiler bir senede ülkeyi

8 yıl geri götürüyor...

Ne dersiniz; uyanmanın zamanı gelmedi mi?



***



MAYIN!

Anayasa Mahkemesi, mayınlı arazilerin, mayınları temizleyen şirkete kiralanmasını öngören yasa maddesinin yürütmesini durdurdu.

Eğer Yüce Mahkeme’den karar da bu şekilde çıkarsa ve o madde iptal edilirse...

Bu yasayı savunmak uğruna ülkeye işkence gibi iki ay yaşatan Başbakan ve o yasayı imzalayan Cumhurbaşkanı hiç mi vicdan azabı çekmeyecek?



***
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MAVERİK
Süper Modoratör
Süper Modoratör
MAVERİK


Mesaj Sayısı : 22
Kayıt tarihi : 24/07/09
Yaş : 54

PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM Empty
MesajKonu: Geri: PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM   PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM EmptyPaz Tem. 26, 2009 2:57 pm

Her insan çocukluk döneminde az ya da çok stres verici etkenlerle ya da kimi arzularının doyurulamaması gibi gerçeklerle karşılaşır ve bu yaşantılar normal koşullar altında bir travmaya dönüşmez. Ancak gerek yaşanan stres verici olayın şiddeti gerekse cereyan ettiği aile ve çevre koşullarının uygunsuzluğu, bu gibi yaşantıları travmatik bir sürece dönüştürebilir. Bu ise bütün bir yaşamı etkileyecek psikolojik sonuçlar doğurabilir.

Çocukluk çağında karşılaşılabilecek olağandışı stres verici olaylar arasında doğal afetler, ölüm, tıbbi hastalıklar gibi insanlardan bağımsız olgular yer alabileceği gibi dövülme, eleştirilme, ihmal, cinsel taciz gibi insan eliyle yapılan kötü muamele sayılabilir. Öte yandan, görünüşte stres verici bir olay gibi durmasa da öyle durumlar vardır ki, bunlar da travma etkisi yapar: Model çocuk olarak yetiştirilme, yaratıcılığın kısıtlanması, duygu ve paylaşımdan yoksun aile ortamı (işkolik baba- mutsuz anne), anne ya da babanın aldatıcı-ikiyüzlü davranışları (eşlerin sadakatsizliği, ana ya da babanın yalan söylemesi, ilişkilerde para unsurunu kullanma gibi).

Bu tür görünüşte normal, fakat gerçekte travmatik durumlar aşikar istismar ve ihmal olgularından çok daha sıktır ve yaşayan kişi tarafından fark edilmesi daha güç olduğundan daha karmaşık psikolojik sonuçları olabilir. Öte yandan, modern toplumda bu gibi travmatik yaşantıların cereyan ettiği tek yer aile değildir. Özellikle okul ortamı, öğretmen ve okul yöneticilerinin görünürde normal, fakat aslında yanlış tavırları, çocuğun gündelik yaşamında büyük yer kapladığından pek çok çocuk için travmatik olmaktadır. Okul ortamında yaratıcılığı kısıtlama, farklı olanı ya da kimi fikirlere karşı çıkmaya cesaret edenleri cezalandırıp sıradan ('cici çocuk') olmayı başaranları öne çıkarma, çocukların onurları ile oynama gibi çeşitli yanlış davranışlar ruhsal travmaya ve önemli ruhsal zararlara yol açmaktadır.
Her travma ve ihmal kişiyi kendinden biraz daha uzaklaştırır. Kendinden uzaklaşan insan giderek daha fazla çevrenin esiri durumuna gelir. Herkesçe kabul gören davranışlara mutlaka uyum sağlama çabası, gereksiz amaçları gözünde büyütme ve onları gerçekleştiremeyince büyük kırılmalar yaşama gibi kişinin kendi özüyle ilişkisi olmayan, kendi özüne yabancı bir kendilik geliştirilir. Bu gibi kişiler tipik olarak sosyolojik kendilik özellikleri gösterirler (Bu kavram tarafımızdan geliştirilmiş olup daha geniş bilgi bu web sayfasında bulunmaktadır). Günümüzde psikoterapi için gelen bir çok kişi, gençler dahil, ileri derecede sosyolojik kendilik özellikleri göstermekte ve psikoterapi süreci içersinde bundan arınabilmektedirler.Sosyolojik kendilik çok yaygın ve aşırı olduğunda bu yalnız kişi için değil, toplum için de zararlıdır.
Çocukluk çağı travmalarının gündelik yaşamda görülen en hafif sonucu sosyolojik kendiliğin fazla gelişmesidir. Bu da klinik olmayan düzeyde bir dissosiyasyondur. Çünkü kişi psikolojik kendiliğinden uzaklaşır. Daha ileri giden tablolarda kişinin içinde kendine yabancı unsurlar o kadar artar ki, bu klinik bir dissosiyasyona götürür. Kendi kendine konuşma, iç dünyasında kendisine yabancı görüşler, duygular dile getiren taraflar, giderek içinde bir başka kişi ya da kişililiğin varlığını hissetme gibi ruh halleri doğar. Bu gibi durumlar psikiyatride dissosiyatif bozukluk olarak adlandırılır ki çocukluk çağı travmalarının yarattığı psikiyatrik bozukluklar içersinde en önde geleni budur.
Çocuk eğitimi için en önemli etken ailedir. Bütün diğer etkenler aile unsurunun süzgeçinden geçtikten sonra etkilerini gösterirler. Çocuğun başına ne gelirse gelsin, ailenin bunu tamponlama ya da etkisini şiddetlendirme gücü vardır. Genel olarak, ailede sosyolojik kendilik düzleminde davranışların egemen olması aile dışı stres verici olayların hazmedilmesini güçleştirir. Ancak bir çok aile bu özelliğinin farkında olmadığı için ana ya da baba kendisinin hangi davranışlarının bu olumsuz etkiyi yaptığını anlayamaz ve bunları düzeltemez. Bu nedenle çocukluk çağı travmalarının kuşaktan kuşağa aktarılma özelliği vardır, ta ki bir kuşakta bu döngü dışardan müdahele ile kırılana dek.
Günümüzde gençlerde giderek arttığı görülen ruhsal sorunların ana kaynağı göze görünen ya da görünmeyen çocukluk çağı travmalarıdır ki burada aile ya başlıca etken ya da katalizör ya da prosessör işlevini görmektedir. Ana-babalar psikiyatriste ya da psikoloğa başvurduklarında bunu bir suçluluk kaygısına dönüştürmeden kendilerini samimiyetle sorgulamalıdırlar. Suçluluk kaygısı bu gibi gerçeklerin görülmesini güçleştirmekte ve zararlı olmaktadır. Çünkü önemli olan iyi sonuçların elde edilmesidir ve ailedeki sorunlu bir gencin iyileştirilmesi sürecinde aile de bundan bir şey öğrenebilir ve eskisinden daha mutlu olabilir
KAYNAK:
PROFESÖR DOKTOR VEDAT ŞAR
WEBSİTESİNDEN
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
PSİKOLOJİK BASKI-İTHAL BEYİN VE TOPLUM
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» PSİKOLOJİK BASKI-AMERİKANCI ÇÖZÜM VE UZLAŞI MANTIĞI
» PSİKOLOJİK BASKI-KÜRT AÇILIMI-AÇIL SUSAM AÇIL!
» İNTERNET KULLANICILARININ BEYİN FAALİYETLERİ ARTIYOR
» DİYARBAKIR DA DEMOKRATİK TOPLUM KONGRESİ
» AŞİRET-CEMAAT-SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SEALDREAM  :: PSİKOLOJİ-
Buraya geçin: