SEALDREAM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SEALDREAM

SANATIN SONSUZLUĞA SELAMI-DÜŞLERİNE DOKUN-AMA BÜYÜSÜ BOZULMASIN
 
AnasayfaİNTROGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BELEDİYE-İLLER BANKASI VE İMAR PLANLARI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ÖZGEYLANİ
Süper Modoratör
Süper Modoratör
ÖZGEYLANİ


Mesaj Sayısı : 603
Kayıt tarihi : 24/07/09
Yaş : 66
Nerden : MERSİN-TOROSLAR İLÇESİ

BELEDİYE-İLLER BANKASI VE İMAR PLANLARI Empty
MesajKonu: BELEDİYE-İLLER BANKASI VE İMAR PLANLARI   BELEDİYE-İLLER BANKASI VE İMAR PLANLARI EmptyPaz Ağus. 02, 2009 7:44 pm


İMAR PLANLAMA MEVZUAT BELEDİYELER VE İLLER BANKASI İLİŞKİSİ
Nejla KILINÇ
Bu sayfada raporun özetine yer verilmiştir. Raporun tam metni için tıklayınız

Kent niteliği taşıyan bir yerleşim yerinde yaşayanların ortak yerel gereksinimlerini karşılamakla görevli, kamu tüzel kişiliğine sahip ve karar organları halk tarafından seçimle oluşturulmuş yerel yönetim birimine Belediye denir. Son nüfus sayımında, nüfusu 10.000'i aşan yerleşmelerin imar planlarının yaptırılmaları zorunludur. Nüfusu 10.000'i aşmayan yerleşmelerde, imar planı yapılmasının gerekli olup olmadığına Belediye Meclisi karar verir. Belediyeler İller Bankası aracılığıyla (yetki verilerek) plan elde edebilmektedirler. İller Bankası İmar Planlama Dairesi Başkanlığı belediyelerin meclis kararıyla yetki vermesi halinde, ilgili belediyenin imar planı işlerini emanet, ihale ya da yarışma yolu ile elde etmektedir. İmar planı elde edilirken Bankaca hazırlanan Teknik Şartlaşma ve Sözleşme esas alınmaktadır. Halihazır harita alımı, imar planı yapımı ve Jeolojik-jeoteknik raporların hazırlanması işleri, 07.06.2002/24778 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Belediyelere Yapılacak Yardımlara Dair Uygulama Yönetmeliği”nin “Belediyelerin İller Bankası yatırım programında bulunan harita ve imar planı işlerinin yıl içi yatırımları Bakanlık bütçesine konan ödenekten bağış suretiyle tahsis edilir” şeklindeki hükmü uyarınca bedelsiz (hibe) olarak yapılmaktadır. Bu uygulama özellikle mali yapıları güçlü olmayan küçük belediyelerin görevlerini yerine getirmesini kolaylaştırmaktadır.
3194 sayılı imar yasasının 5. maddesinde yapılan imar planı tanımından da anlaşılacağı üzere imar planının yapılabilmesi için öncelikle yerleşmenin güncellenmiş halihazır haritalarının elde edilmesi gerekmektedir. Onanlı halihazır haritaların elde edilmesinden sonraki süreci kısaca şöyle özetleyebiliriz: Jeolojik ve gerekirse jeoteknik etüdün yapılması, yerleşmeye ait kurum görüşlerinin alınması, keşif çalışması ve planın yapım şeklinin belirlenmesi (ihale ya da emanet şeklinde), araştırma değerlendirme çalışması, nazım imar planı ve uygulama imar planı yapımı, belediyelerin onama, askı, ilan, itiraz işlemleri içermektedir.
Yetki verilerek, İmar Planlama Dairesi Başkanlığı’nın imar planı yapımı yatırım programına alınan yerleşmeler için ilk olarak güncellenmiş sayısal haritalar üzerine imar planına esas olmak üzere Jeolojik etüt ve gerek görülürse jeoteknik etüt çalışması yapılır. Bu çalışmalarda ilgili yönetmelik hükmü gereği bedelsiz yapılmaktadır. Jeolojik etüt raporu İller Bankası Genel Müdürlüğü’nce ya da Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanmakta ve onaylanmaktadır.
Yerleşmeye ait imar planına esas olmak üzere şu kurumlardan görüş alınmaktadır:

  • DSİ Genel Müdürlüğü: Dereler, taşkın alanları, sulama projeleri, maksimum su kotu, ıslah tesisleri bilgileri.
  • Karayolları Genel Müdürlüğü: Karayolu ve otoyol geçiş bilgileri.
  • Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü: Demiryolu geçişi ve projeleri ile ilgili bilgiler
  • Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü: Hava alanları ve limanlara ait bilgiler
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı: Korunması gerekli kültür varlıkları ve sit alanları bilgileri.
  • Tarım İl Müdürlükleri: Korunması gerekli tarım alanları ve toprak sınıfları bilgileri.
  • Çevre ve Orman Bakanlığı: Orman alanları ve milli park alanlarına ait bilgiler.
  • Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi: Enerji nakil hatları bilgileri.
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü: Kadastro bilgileri.

Ayrıca; beldede kömür havzası olması, petrol boru hattı veya doğalgaz boru hattı bulunması, kaplıca alanı olması, askeri alan bulunması durumlarında da yine ilgili kuruluşlarla temasa geçilerek gereken görüş alınmakta bilgi ve dokümanlar toplanılmaktadır. Bütün bu bilgi ve dökümanların toplanması ile ön çalışma aşaması tamamlanmaktadır. Bundan sonraki aşama İmar Planı işinin keşfinin çıkılarak, ele alınış biçiminin belirlenmesidir. Planlanacak alanın yaklaşık büyüklüğü ve planlama bedeli tespit edilerek, yerleşmenin özelliğine, mevcut imar planı durumuna göre imar planı işinin türü belirlenir. Ayrıca planlama dönemi nüfusu için öngörülebilecek nüfus hesapları ve alan büyüklüğü göz önüne alınarak “İmar Planı Yapımı Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği” ne göre planlama grubu (A,B,C,D,E,F) belirlenir, Başkanlığımızdaki iş-eleman durumu ve işin özelliğine göre ihale usulü ile mi yoksa emaneten mi yapılacağına kararı verilir.
Araştırma değerlendirme çalışmalarının oluşturduğu dördüncü aşama plan tasarımına geçiş aşamasıdır. Bu aşamada planlamaya doğrudan altlık oluşturan “Araştırma ve Analitik Etüt” çalışmaları yapılmaktadır. Ön çalışmalarda elde edilen kurum etüt ve görüşlerinin (jeoloji,toprak kabiliyeti, sulama-taşkın, orman, sit v.b. alanları, karayolu, enerji nakil hattı vb.) doğru ve eksiksiz bir şekilde ilgili paftalara geçirilerek, arazi çalışmasında elde edilen mekansal bilgiler de değerlendirilerek araştırma raporu ve arazi kullanma, sentez, eşik sentezi ve planlama kararları haritaları hazırlanır. Ayrıca nüfus ve sektörel projeksiyonlar ile yoğunluk hesapları ve planlama alan ihtiyaçları hesapları yapılarak plan tasarım çalışmasına geçilir. Kitap halinde hazırlanan araştırma raporu aynı zamanda yerleşmeye ait görsel malzeme ve fotoğraf albümü ile desteklenmektedir. İyi yapılmış bir araştırma değerlendirme çalışması uygulamada gerçekleşmesi en uygun imar planının ortaya çıkmasını sağlar. Çünkü bu aşamada yerleşmeye ait mekansal olan ve olmayan bütün veriler toplanmış ve yerleşmenin nüfus projeksiyonu belirlenmiş, planlama kararları üretilmiş, ilgili imar yönetmeliğinde verilen standartlara uygun olarak yerleşme için gelecekteki kullanım alanları, teknik ve sosyal altyapı gereksinimleri ortaya çıkmıştır. Bundan sonra bu veriler ışığında mekansal planlamaya geçilmektedir. Araştırma değerlendirme çalışmasını kısaca üç başlıkta özetleyebiliriz:
1.Bilgi toplama ve toplanan bilgilerin analitik olarak değerlendirilmesi
2.Bütün bilgilerin birleştirilerek yorumlanması ve sonuçların değerlendirilerek sentezlenmesi, (yerleşmeye ait arazi verileri ve kurum görüşlerinin yer aldığı sentez paftasının hazırlanması, planlama çalışmasında sınırlamalar getiren durumların belirlenerek eşik sentezi paftasında değerlendirilmesi, yerel incelemede elde edilen arazi kullanım bilgilerinin yer aldığı harita yapımından inceleme sırasına kadar oluşan değişiklikler de işaretlenerek arazi kullanım paftalarının hazırlanması, nüfus ve sektörel projeksiyonların yapılması)
3. Plan seçeneklerinin geliştirilmesi, plan kararlarının oluşturulması.
Nazım Plan ve uygulama imar planı aşamasında İller Bankası'nın yaptığı veya yaptırdığı planlarda "İller Bankası Teknik Şartnamesine” uyulması zorunludur. 1/2000 veya 1/5000 ölçeğinde hazırlanan Nazım İmar Planı uygulama detaylarını içermeyen, farklı arazi kullanışlarının, bölgeleme ve yoğunluk dağılım kararlarının belirlendiği plandır.
Nazım imar planı kararları doğrultusunda 1/1000 ölçeğinde hazırlanan uygulama imar planları yapı adaları ölçeğinde düzenlemeleri içermektedir. Ayrıca uygulamaya yönelik ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı plan açıklama raporu da hazırlanmaktadır.
İmar planı çalışmalarında ilgili belediye, plan çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır. Bu katılım arazi çalışmalarının yapıldığı andan itibaren başlar ve plan kesinleşinceye değin devam eder. Yerel inceleme sırasında gerek ihale ile gerek emaneten yapılsın belediye yetkilileri plan yapacak ekiple diyalog içerisindedir. Planlama bölümüne geçilmeden önce mutlaka belediye yetkililerinin görüş ve istekleri alınmaktadır. Tasarı halindeki planlar, belediye başkanı ve belediye teknik personeli ile birlikte yüklenicinin de hazır bulunduğu toplantıda başkanlığımız yöneticileri ve plancılarının da katılımı ile incelenerek belediyeye onama kararına gönderilecek düzeye getirilir. Onama kararına gönderilen plan tasarıları uygun görülürse onama kararı alınır, uygun görülmediği takdirde düzeltilmesi istenilen konular belirtilerek koşullu onama kararı ile Bankaya iade edilir. İstenilen değişiklikler uygun bulunursa kesin planlar hazırlanırken bu konular dikkate alınır. Kesin olarak hazırlanmış imar planları önceden alınmış belediye meclisi onama kararına istinaden ya da son değişiklikler yapıldıktan sonra yeni meclis kararı alınarak onama işlemi tamamlanmaktadır. Onama işlemi tamamlanan planların bir takımı belediyesinde , bir takımı banka arşivinde kalır, bir takımı da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na gönderilir. Bankamız arşivinde imar planlarının orijinal kopyaları ve sayısal ortamda hazırlanan CD’leri arşivlenmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
BELEDİYE-İLLER BANKASI VE İMAR PLANLARI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SEALDREAM  :: Forum bilgi :: GÜNDEM GÜNCEL-
Buraya geçin: