SEALDREAM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SEALDREAM

SANATIN SONSUZLUĞA SELAMI-DÜŞLERİNE DOKUN-AMA BÜYÜSÜ BOZULMASIN
 
AnasayfaİNTROGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ÖZGEYLANİ
Süper Modoratör
Süper Modoratör
ÖZGEYLANİ


Mesaj Sayısı : 603
Kayıt tarihi : 24/07/09
Yaş : 66
Nerden : MERSİN-TOROSLAR İLÇESİ

YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI Empty
MesajKonu: YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI   YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI EmptyC.tesi Ağus. 08, 2009 8:59 pm

Haber Merkezi Ağustos 03,2009YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI Karal_bayramoglu - http://www.gazetevice.net/news/3680.html

‘Kaçakçılık ve Evrakta Sahtecilik’ Şaibelerinden Aklanamayanlara Göre Çaydaki Oyunun Dört Sacayağı Varmış…


Bir Yanda Çaykur’un Özelleştirilmesi Çalışmaları Sürdürülürken Diğer Yanda Kaçak Çay Operasyonları, Çayda Uygulanan Düşük Fiyat Politikaları, Kota ve Kontenjan Uygulamaları Devam Ediyor. Çay Baronlarının Yeni Hedefi İse Çaylıkların Kökünden Sökülmesi…


(Haber Merkezi)- Çaykur’un özelleştirilmesi için yürütülen çalışmaların yoğunlaştırıldığı ve ‘artık hazırlıklı olunması’ mesajlarının verildiği son dönemde, Türk çaycılığının geleceği adına gidildiği ifade edilen Sri Lanka gezisi ile birlikte ilginç gelişmeler yaşanmaya başlandı.

Özellikle kaçak çaylar konusunda yıllardır herhangi bir aşama kaydedilmezken, yaşanan son düzenlemelerle ülkemize yurt dışından kaçak yollarla sokulan kaçak, sahte ve sağlıksız çayların, yapılan operasyonlarla ele geçirilmesi ile gümrüklerde satışa çıkarılması bu ilginçliklerin sadece birini oluşturuyor. Çayla ilgili diğer gelişmeler de gün geçtikçe kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, yaş çay sezonunun başlaması ile oluşan tepkiler ise nerdeyse göz ardı ediliyor.

Rize Ticaret Borsası’nın organizasyonu ile gerçekleştirilen Sri Lanka gezisine ilişkin tepki ve yankılar devam ederken; yakın zamanda dillendirilmeye başlanan ‘Emtia Borsası’ veya ‘Çay Borsası’ kurulması çalışmaları ise bu gezi ile ilişkilendiriliyor.

Rize’de kurulan Çay İhtisas Gümrüğü’nün hemen ardından oluşturulan Ulusal Çay Konseyi’nin kurulması ile çay sektöründe hareketlenmeler beklenirken; özellikle kaçak çaydaki artış ve Çaykur’un sektördeki konumunun etkisizleştirilmesi, dikkatleri UÇK’ya yöneltti. Zira, UÇK Başkanlığı’na seçilen ve aynı zamanda AKP Rize Milletvekili olan eski Müsiad Başkanı B.Ali Bayramoğlu hakkındaki iddialar, açılan soruşturmalar ve devam eden mahkemelerde henüz net bir sonuç elde edilemedi. Bu koşullarda Bayramoğlu’nun UÇK Başkanlığı tartışılırken; özellikle Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç’in ortaya attığı, UÇK’nın Türk çaycılığını ve Çaykur’u bitireceği iddialarına ise bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmedi.

Yaşanan bütün bu gelişmelerin ardından hakkında ‘kaçak ve sahte çay’ ile ‘evrakta sahtecilik’ suçlamaları ile çeşitli soruşturma ve davalar açılan UÇK Başkanı ve Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Rize’de kurulması planlanan ‘Çay Borsası’ ile Türk çaycılığının geleceğini kurtaracaklarını ileri sürdü.

RTB tarafından gerçekleştirilen Sri Lanka gezisinin 3. değerlendirme toplantısında konuşan UÇK Başkanı Bayramoğlu, Çay Borsasının kurulması ile birlikte Türk çayının da geleceğini güvence altına alacaklarını söyledi!

Uzun zamandır çalışmaları yürütülen bir başka proje olan ‘çay bahçelerinin çelikleme ile yenilenmesi’ konusunda da açıklamalarda bulunan Bayramoğlu, oldukça yaşlanan çay bahçelerinin de sökülerek, çelikleme sistemi ile yenilenmesinin planlandığını kaydetti.

Söz konusu toplantıda, 1996 yılından bu yana Çay Borsası kurma çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak bu çalışmalarla Türk çayının geleceğini güvence altına almak istediklerini söyleyen Bayramoğlu, “Bu projenin dört saç ayağı var. Birincisi arz-talep dengesinin oluşturulmasıdır. Piyasada 200 bin ton talep varsa, piyasaya 200 bin ton çayın arzının sağlanmasıdır. İkincisi kaliteli üretimdir. Kalite standartlarına uymayan çayın pakete girmesi engellenecektir. Üçüncüsü, tüketim fazlası çayın ihracının sağlanmasıdır. Dördüncüsü ise planlama aşamasıdır. Tüketimden üretim dengesine kadar, pazarlamaya kadar her şeyin planlanmasıdır” dedi.



Uzun zamandan beri, Rize’nin kendi kendine 16 il arasında yer aldığı, Rize’nin genel bütçeye yaptığı katkının aldığı yatırım ve ödeneklerden daha fazla olduğu ve kişi başına düşen milli gelirin, Çaykur ve Çayeli Bakır İşletmeleri’nin de etkisi ile 2 bin 800 dolar civarında olduğu dillendirilmesine karşın; Rize’de kişi başına düşen yıllık milli gelirin 10 bin TL olduğunu iddia eden AKP Rize Milletvekili B.Ali Bayramoğlu, bu rakamın ise 20 bin TL’ye yükseltilmesi için çalıştıklarını ileri sürdü.



Çay Borsası’nın kurulması ile Türk çaycılığına getirtilmek istenen düzende bunun sağlanacağını iddia eden Bayramoğlu, “Çayın ekonomik getirisini artırma gayreti içerisindeyiz. Ancak henüz yürüme safhasındayız. Çay Borsası'nı oluşturarak müstahsil, üretici dengesini sağlarsak, üreticiye ödemelerin zamanında yapılmasını başarırsak çay sektörü önemli bir yere gelecektir. Dünyada en çok çay üreticisi olan 5., siyah çay üretiminde ise 4. büyük ülkeyiz. Ancak dünya çay piyasasında sağlıklı verimimiz ve yerimiz yok. Bunun için bir an önce Çay Borsasını kurarak gerekli kanunları çıkarmalıyız. Bunun için Çaykur'un hazırladığı, Ticaret Borsası'nın dünyadaki Çay Borsaları’nı inceleyerek çıkardığı taslaklar var. Bu yönde 2-3 ay içerisinde bu çalışmayı tamamlayarak; bütün bu çalışmaları en geç 2011 yılında hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu.



Bayramoğlu, Türk çayının kalitesinin arttırılması için bölgesel olarak çeşitlendirilmesi ve yaşlanan çay bahçelerinin yenilenmesi gerektiğini de kaydederek “Çaydaki bölgesel farklılıkları ürünsel farklılığa dönüştürmeliyiz. 2010 ile 2020 yılları arasında toprağın hava alması ve ürün kalitesinin artması için kökten budama uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Belli bir sistemde ömrünü tamamlayan bitkiler çeliklenerek yerlerine genç bitkiler koymalıyız. Bu 4 ile 7 milyar TL civarında maliyet gerektiren bir projedir. Yılda 400 ile 700 milyon TL ile sübvanse gerektirmektedir. Bunun için çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

Bayramoğlu’nun açıkladığı bu proje ise Rize kamuoyunda, üreticiler arasında, çeşitli üretici dernekleri ve platformlarda ‘çayın kökünden halledilmesi’ olarak yorumlanıyor. Yapılan ortak açıklamalarda, söz konusu proje ile çaylık alanların daraltılacağı, sökülen çay alanlarının yerine yenilerinin dikilmesine izin verilmeyeceği noktasında birleşiliyor. Öte yandan, Bayramoğlu’nun açıklamalarına tepki gösteren yurttaşlar, milletvekili seçimleri döneminde yaptığı açıklamalarda, “Rize yıllardır göç veriyor. Benim ilk dönemimde Rize göç almaya başlamazsa vekillikten istifa ederim” dediğini anımsatarak; “Aradan geçen onca zamana rağmen Rize bırakın göç almayı hızla göç vermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporlarına göre Rize'den 13 bin 825 kişi göç etti. Bu durum Rize’de kişi başına düşen milli gelirin ne kadar az olduğunun göstergesidir. Bayramoğlu, önce seçimlerde verdiği sözü tutarak milletvekilliğinden istifa etsin sonra da hakkındaki iddialardan aklansın” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
YERLİ ÇAYI BİTİRME PLANLARI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» BELEDİYE-İLLER BANKASI VE İMAR PLANLARI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SEALDREAM  :: Forum bilgi :: GÜNDEM GÜNCEL-
Buraya geçin: